Vremenska prognoza za Novu Godinu

| December 19, 2012 | 0 Comments

Kakve nas vremenske prilike očekuju za Novu Godinu? Možemo odgovoriti da postoje više prognoza za ovaj vremenski period od meseca decembra pa do prvih dana januara 2013 godine. U drugoj dekadi decembra, posle minimalne temperatura od -5C, uslediće otopljenje u trajanju od nekoliko dana.  Zatim od sredine meseca sledi opet zahlađenje sa uobičajenim minimalnim temperaturama ispod nule za ovo doba godine. Posle 20. sledi topliji period, i kako sada prognoze govore za prvi dan 2013. godine čeka nas relativno suvo vreme.

Nastupajuća zima, od 22. decembra, biće nešto ispod proseka i po padavinama i umerenija sa aspekta temepaturnog intervala nego na ustaljeni prosek, ovo je prema prognozama  ECMWF, koji se mogu smatrati industrijskim standardima.

Srednja temperatura vazduha tokom zime procenjuje se u intervalu od -1ºC do 6ºC, a u brdovito-planinskim predelima od -4º do -1ºC.

U Srbiji konkretno za Beograd, srednja zimska jutarnja temperatura vazduha neće biti ispod -2ºC, a prosečna zimska najviša dnevna oko 5ºC.

U januaru 2013. u drugoj polovini  se očekuju jutarnji mrazevi i ovo je najhladinij deo zime. Trenutno se predviđa suvo vreme sa temeperaturama od 3 do 7C za Novu godinu. Ovo ne znači da neće biti pojedinih dana koji su vrlo hladni.

vremenska-nova-godina-2013

* S obzirom da ima nekih neslaganja meteorologa naših i stranih, evropskih, u vezi vremenske prognoze da vidimo prvo šta kažu u Republičkom hidrometeorološkom zavodu o prognozi vremena za zimu.

Mesec koji je u toku će biti hladan, sa očekivanim prosečnim temperaturama od -4 do 8 stepeni Celzijusove skale. Najniža temperatura koja se očekuje u toku noći i u ranim jutarnjim časovima će se kretati u rasponu od -4 do 0, dok se u toku dana očekuje da se temperatura popne čak i do 8 podeljka u plusu. Tolika temperatura u toku dana se očekuje krajem decembra, a najverovatnije baš pred sam doček Nove 2013. godine. Što će mnogima olakšati odluku da li da ipak dočekaju Novu godinu na Trgu, uz nastupe brojnih bendova, trubače i nezaobilazni novogodišnji vatromet.

Prema prognozi pomenutog hidrometeorološkog zavoda u Beogradu se očekuje snežni pokrivač visine i do pola metra, što se smatra nešto višim snežnim pokrivačem od uobičajenog u ovo doba godine.

U periodu od 15. do 18. decembra se očekuju neprekidne snežne padavine, uz vetar, ali i maglu. Kiša bi trebalo da pada samo par dana u decembru i to: 15., 21. i krajem meseca, tačnije 28. i 29. decembra. Magla se očekuje nešto pre 20. decembra i posle 23.

Republički hidroeteorološki zavod prognozira za dane uoči dočeka Nove godine hladno vreme, ali bez padavina. Očekuje se da će temperatura biti oko 5 stepeni ispod nule, što neće omesti mnoge da Novu godinu dočekaju na gradskom trgu. Ova temperatura se smatra prosečnom za ovo doba godine, iako je prošle godine u isto vreme temperatura bila čak 18 stepeni Celzijusovih. Takva nas (ne)sreća neće zadesiti i ove Nove godine.

Zanimljivo je da nas već 04. januara očekuje delimično pomračenje Sunca, koje će se moći videti u čitavoj našoj zemlji i ostalim zemljama Balkanskog poluostrva. Naime, tom prilikom će čak 75% ukupne površine Sunca biti zatamljeno. U Srbiji će ovo pomračenje biti vidljivo u periodu od 08:00 do nešto pre 11:00h, a stručnjaci savetuju da se obavezno posmatra uz naočare sa zaštitnim filterom.

Ako ne budete uživali za Novogodišnje praznike na Trgu, samo četiri dana kasnije moći ćete da uživate u ovoj neobičnoj pojavi na nebu, ako ne bude oblačno, naravno.

Ono što vi možete učiniti je da za Novogodišnju noć, pripremite dobro društvo, ponesite dobro raspoloženje, ali i uobičajene zimske rekvizite, poput: šala, kape, rukavica…Tags: , ,

Category: Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Makedonija, Slovenija, Srbija, Vremenska prognoza

Leave a Reply