Vremenska prognoza za decembar 2013

| November 21, 2013

Vremenska prognoza međunarodnih meteoroloških stranica predviđa da će od početka decembra 2013. uslijediti još jedan veliki hladni talas koji će u sve predjele u regiji, pa i one najniže, donijeti sneg i niske temperature. Prema statističkim pokazateljima srednja temperatura u decembru bi trebala da bude u granicama višegodišnjeg proseka. Međutim, norveški meteorološki institut, koji važi za jedan od najboljih u svetu, navodi kako će temperature pasti i do -10 stepeni. Decembar i januar će navodno na Balkanu biti jako hladni, dok će februar biti malo topliji, takođe je moguće da dnevne temperature budu minus deset, a noću čak i minus 25. Uz dosta snega, pa i mećave, naročito u prvom mesecu iduće godine.

Svetske meteorološke stanice tvrde kako je pred nama jedna od najhladnijih zima u zadnjih 100 godina. Stižu sibirski minusi.Prema tvrdnjama svjetskih meteorologa, zima pred nama bit će duga i hladna, možda čak najhladnija u posljednjih 100 godina. Da Evropi prijeti sibirska zima, tvrde i njemački meteorolozi.
Jedan od njih je i Dominik Jung, koji je kazao da mu je hladno već od samog pogleda na temperaturne minuse koji nas očekuju u januaru i februaru.
Najhladniju zimu stoljeća uzrokovat će, kako tvrdi Jung, niža aktivnost Sunca na arktičkim strujama koje dopiru do evropskog kopna. On dodaje i da će zatopliti tek u aprilu.
I Norveški meteorološki institut, koji slovi za jedan od najboljih u svijetu, navodi da će temperature u idućim danima pasti do minus deset stepeni.
Naši meteorolozi još nisu napravili dugoročnu prognozu za predstojeću zimu, ali prognoziraju da će hladni ciklon prouzrokovati da u januaru i februaru temperature padnu i do minus 25 stepeni.

U početku meseca decembra jutarnje temperature bit će za stepen ili dva više, kretat će se od nula do minus četiri stepena. Maksimalne temperature za dane vikenda bit će do četiri stepena, a na jugu zemlje do šest, s pokojom pahuljicom.

Vremenska prognoza decembar ’13 za: Hrvatsku, BiH, Srbiju.

—————–

Vremenska za Srbiju

Sudeći po prognozama iz Hidrometeorološkog Zavoda RS mesec DECEMBAR 2013 bi trebao biti prosečno hladan i prosečno vlažan decembar.

Na jugozapadu Srbije nešto više padavina, ali će se srednje mesečne količine padavina zadržati u granicama proseka.
U većem delu Srbije srednja minimalna temperatura vazduha u decembru imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0,5 stepeni S u odnosu na višegodišnji prosek. Na jugoistoku Srbije srednja minimalna temperatura vazduha biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena prosečna vrednost biti za oko 1,2 stepeni S viša u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost decembarske srednje minimalne temperature vazduha oko 0,7 º S. Srednja maksimalna temperatura vazduha u decembru biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0,5 stepeni S u odnosu na višegodišnji prosek.
U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom decembra biće oko 6,0 º S. Srednja količina padavina tokom decembra biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima koje će u većem delu zemlje u proseku biti više za oko 7 mm, a na jugozapadu Srbije oko 12 mm više u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja decembarska količina padavina iznosiće oko 47 mm.

Prognoza za Beograd i okolinu:
vreme za 15 dana
– za narednih 30 dana

– za narednih 9 dana:

 • Beograd , prognoza

  October 4, 2015, 1:01 pm
  Sunny
  Sunny

  19°C

  current pressure: 1020 mb
  humidity: 72%
  wind speed: 1 m/s S
  wind gusts: 1 m/s
  sunrise: 6:39 am
  sunset: 6:14 pm
  Vremenska za October 5, 2015
  Dan

  Showers

  Showers
  21°C
  wind speed: 1 m/s NW
  Noc

  Mostly cloudy

  Mostly cloudy
  12°C
  wind speed: 1 m/s SSE

  – Vremenska za još 7 dana…

   

Vremenska za Hrvatsku

– za narednih 9 dana:

 • Zagreb , prognoza

  October 4, 2015, 1:01 pm
  Sunny
  Sunny

  18°C

  current pressure: 1020 mb
  humidity: 77%
  wind speed: 1 m/s WSW
  wind gusts: 1 m/s
  sunrise: 6:58 am
  sunset: 6:31 pm
  Vremenska za October 5, 2015
  Dan

  Mostly sunny

  Mostly sunny
  22°C
  wind speed: 1 m/s NNE
  Noc

  Intermittent clouds

  Intermittent clouds
  11°C
  wind speed: 0 m/s SSW

  – Vremenska za još 7 dana…

   

Vremenska za Bosnu i Hercegovinu

– za narednih 9 dana:

 • Sarajevo , prognoza

  October 4, 2015, 1:01 pm
  Partly sunny
  Partly sunny

  18°C

  current pressure: 1020 mb
  humidity: 67%
  wind speed: 0 m/s N
  wind gusts: 0 m/s
  sunrise: 6:47 am
  sunset: 6:23 pm
  Vremenska za October 5, 2015
  Dan

  Partly sunny with showers

  Partly sunny with showers
  21°C
  wind speed: 1 m/s NNW
  Noc

  Intermittent clouds

  Intermittent clouds
  7°C
  wind speed: 0 m/s W

  – Vremenska za još 7 dana…

   

Vremenska za regijuTags: , , , , , ,

Category: Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija, Srbija, Vremenska prognoza

Comments are closed.